Lodówka społeczna
Centrum Usług Społecznych w Chełmnie przypomina, że na terenie miasta Chełmno funkcjonuje lodówka społeczna, która mieści się przy Jadłodajni,ul. Dominikańska 40.
Każdemu z nas zdarza się, że od czasu do czasu zostanie mu więcej jedzenia, którego nie jest w stanie zjeść: trochę za duże zakupy, przyjęcie urodzinowe lub imieninowe, poświąteczne potrawy czy wypieki. Teraz dobre produkty nie będą musiały trafić do kosza i zmarnować się. Świetnym miejscem dla nich będzie lodówka społeczna.
Lodówka społeczna – informacje ogólne
- Lodówka społeczna to miejsce, gdzie możesz zostawić dobre produkty spożywcze, z których będą mogły skorzystać inne osoby. Celem działania lodówki społecznej jest umożliwienie wymiany nadwyżek jedzenia oraz ograniczenie marnowania żywności.
- Z lodówki społecznej może korzystać każdy.
- Jedzenie z lodówki bierzesz na własną odpowiedzialność. Przed spożyciem upewnij się czy jest ono zdatne do spożycia. Sprawdź to za pomocą swoich zmysłów (wzroku – czy dobrze wygląda, węchu – czy dobrze pachnie oraz smaku – czy dobrze smakuje).
- Korzystając z lodówki zabierz tyle jedzenie, ile będziesz w stanie zjeść. Pamiętaj, że również inni korzystają z lodówki – nie zabieraj wszystkiego.
- Lodówka społeczna jest wspólnym dobrem. Dbaj o nią: po skorzystaniu zostaw porządek, nie niszcz, nie naklejaj ogłoszeń.
- Po skorzystaniu upewnij się, że drzwi lodówki są zamknięte.
- Lodówką społeczną opiekują się siostry ze Zgromadzenia Sióstr Miłosierdzia św. Wincentego a Paulo. Jest ona regularnie sprzątana, a przeterminowane produkty spożywcze wyrzucane.
Co może znaleźć się w lodówce społecznej?
- Produkty, które sam mógłbyś zjeść.
- Produkty z zachowaną datą ważności.
- Produkty, dla których minął termin minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed” – tylko w przypadku, jeżeli były one dobrze przechowywane oraz nie są one w żaden sposób zepsute.
- Produkty odpowiednio zapakowane i opisane
- Produkty zapakowane fabrycznie – zwróć uwagę czy opakowanie nie jest uszkodzone, a etykieta z opisem produktu czytelna.
- Produkty własnego wyrobu – muszą one być odpowiednio opisane: zawierać skład (w szczególności alergeny) oraz datę przygotowania produktu.
- Produkty o charakterystycznym czy silnym zapachu – zapakuj szczelnie.
- Produkty płynne i półpłynne – zapakuj szczelnie, tak aby nic się nie wylało.
- Produkty suche – np. kasze, ryże, makarony, mąki.
- Konserwy czy produkty pakowane próżniowo – zamknięte i oryginalnie zapakowane.
- Sery, jogurty, twarogi – zamknięte i oryginalnie zapakowane.
- Warzywa i owoce.
- Produkty własnego wyrobu – np. ciasta, zupy, przetwory – pamiętaj, że muszę być one odpowiednio opisane: zawierać skład (w szczególności alergeny) oraz datę przygotowania.
Co nie powinno znaleźć się w lodówce społecznej?
- Produkty przeterminowane – które przekroczyły termin przydatności do spożycia „należy spożyć do”.
- Produkty zepsute – np. spleśniałe, zgniłe czy wykazujące inne oznaki zepsucia np. zapach, kolor, wydęte opakowanie.
- Produkty napoczęte lub nadjedzone – np. otwarte puszki, słoiki czy konserwy.
- Produkty mające kontakt z odpadami – spożywczymi, komunalnymi czy znajdujące się wcześniej w koszach na śmieci.
- Produkty, które wymagają chłodzenia przebywające poza lodówką powyżej 30 minut.
- Produkty wymagające głębokiego schłodzenia oraz mrożonek.
- Surowe mięso.
- Produkty zawierające surowe jajka – np. ciast, kremów, domowych majonezów.
- Produkty z niepasteryzowanego mleka.
- Alkohol i inne środki odurzające.
- Produkty, co do których masz wątpliwości czy nadają się jeszcze do spożycia.